Miért veri le a macska a csetreszeket?

Illusztrációnk a zseniális Exploding Kittens vonatkozó bejegyzésésének egyik képkockája. De választhattam volna az Üzletmacska kalandjainak vonatkozó bejegyzését is.

Macskatartó éveimben dolgoztam ki az elméletemet, hogy a macskák feladata a világban a gravitáció rejtelmeinek kutatása. Mi más magyarázná, hogy állandó elfoglaltságaik egyike a csetreszek letúrása az asztalról, majd a földre zuhant tárgy meglepett szemlélése?

Valójában a magyarázat ennél prózaibb.

A macskák ösztönös ragadozók, amik a mozdulatlan, jellemzően zsákmányállat-méretű csetreszekben zsákmányállatot látnak. Ösztöneik szerint a mozdulatlanná dermett zsákmány megtoszogatva mozgásra bírható, a mozgó zsákmány elkapása pedig remek mulatság.

Így esik áldozatává minden, elérhető magasságban lévő kőtojás, buddhaszobrocska, ékszerdoboz és bonbonier, adott esetben pedig a nagyobb tárgyak, pl. az ember ágya feletti könyvespolc dísze, a kétkilós ólomkristályváza.

Mit lehet tenni ellene?

Először is meg kell szabadulni a csetreszektől, vagy legalább elérhetetlen magasságba rakni - pro tipp: nincs elérhetetlen magasság!

Másodszor: érdemes megpróbálni valami mással lekötni a macska figyelmét. Az unatkozó macska egészen gonosz dolgokra képes, pláne, ha rájön, hogy a csetreszek leverésével egész hatékonyan hívhatja fel magára a gazda figyelmét.

Harmadszor: mivel a tárgyak leverése a zsákmányszerző ösztönből fakad, ilyenkor valószínűleg kajáért hisztizik a kis rohadék. Etesse meg.

A profik szerint csak azért nem kell állatorvoshoz vinni egy macskát, mert tárgyakat ver le mindenhonnan. Ez nem betegség. Érdemes azonban vigyázni rá, hogy a macska ne verhessen le túl nehéz tárgyakat, mert ha azok ráesnek, akkor már szükségessé vállhat az állatorvosi beavatkozás. (Via How Stuff Works)