Egy felvételen a világ amúri leopárdjainak 3 százaléka!

Nézze ezt a nagymacskát:

snowleopard

Ez egy amúri leopárd, amit Oroszország távolkeleti részén, a Csendes-óceáni partvidék hegyeiben fényképezett le egy kameracsapda. Ez a világ egyik legrittkább macskaféléje, 2007-ben összesen 25-34 példányt számoltak belőlük. Azóta megduplázódott az állomány, a 2015-ös amúrileopárd-számlálás eredményei szerint már akár 65-69 példány is élhet belőlük, mi több, már Kínába is visszatérhettek.

Tessék, itt van belőlük kettő:

snowleopard2

Gondoljanak bele, ezen a felvételen a világ amúrileopárd-állományának teljes 2,9 százalékát láthatják!

Ezekről az állatokról alig tudnánk valamit a kameracsapdák nélkül. A kameracsapda nem mai találmány, az első, kameracsapdával készült felvételeket 1906-ban publikálta a National Geographic. Akkor még botlózsinoros kioldót használtak, és nagy durranással elsülő villanóporos kamerákat használtak.

Azóta sokat fejlődött a fényképészet, a digitális technika, a led- és az infravörös vakuk elterjedésével pedig a kameracsapdás megfigyelések száma is megszaporodott:

1994-2013 között hatszorosára nőtt a kameracsapdás megfigyeléseken alapuló tanulmányok gyakorisága.

A technológia terjedésének köszönhetően most már olyan mítikus lényekről is van mozgóképünk, mint például a borneói vörösmacska, amit 2003 előtt kihaltnak gondoltak. Erről a rejtőzködő macskafajtáról máig döbbenetesen keveset tudunk. A tudósok abból, hogy szinte sosem látni - 2003-2006 között 5034 napon át próbálták lefotózni, és csak egyszer sikerült - arra következtetnek, hogy

a vörösmacska éjszakai ragadozó, és elszórtan él, ezért látni olyan ritkán.

Viselkedéséről nagyon keveset tudunk, egyszer valaki állítólag látott egyet egy faágon, egy méterre a földtől, de ezt más források nem erősítették meg. Fogalmunk sincs a párosodási szokásairól, sem arról, hogy mit eszik. Talán kancsilt, mint közeli szomszédja, a ködfoltos párduc.

A borneói vörösmacska így néz ki oldalról:

borneoi_vorosmacska

És így szemből:

borneoi_vorosmacska2

A kameracsapdák tökéletesen alkalmasak a ritkán lakott, nehezen megközelíthető vidékeken élő állatfajták megfigyelésére. Például a Közép-Ázsia háromezer méteresnél magasabb hegyei közt élő hóleopárd:

holeopard

vagy az Andok még ennél is magasabb vidékein élő hegyimacska:

andoki_hegyimacska

Zárásként pedig nézzenek meg egy afrikai aranymacskát:

afrikai_aranymacska

Ezt a fajt még a kutatók közül is nagyon kevesen látták élőben. Képzelhetik, mekkora volt az öröm, amikor idén egy kamera vadászat közben örökített meg egy példányt:

aranymacska_vadaszik

Zárásként pedig nézzék meg a Vox rendkívül informatív kisfilmjét a témában:

(Via Vox)