Gondolta volna, hogy álmosan még a rossz nők is jónak tűnnek?

coala

Helló, András vagyok, alváshiányos. Nem vagyok egyedül. A felmérések szerint például a magyarok közel fele panaszkodik alváshiányra.

Pedig amilyen kicsinységnek tűnhet, az alváshiány annyira veszélyes. Az elmúlt években egyre több kutatás mutat ki összefüggést a közlekedési balesetek, szívbetegségek, vagy akár a szorongásos problémák és az alváshiány között. És ez még nem minden. Gondolta volna, hogy:

1. Azok, akik alváshiányban szenvednek, gyakran nem is tudják, hogy problámáik vannak az alváshiány miatt?

A Harvard orvosi karának a kutatója, Kirsi-Marja Zitting azt vizsgálta, hogy rosszabb-e az alváshiányosok reakcióideje. Rosszabb. De nem ez volt a meglepő, hanem az, hogy az alváshiányosok amúgy azt gondolták, hogy jól teljesítettek a teszten. Vagyis nem képesek felmérni, hogy mennyire éberek.

2. Az alváshiányosok jobb nőnek látják a rossz nőket

A szakirodalomban sörszemüvegnek hívják a jelenséget, amikor az elfogyasztott alkohol hatására egyre vonzóbbá vállnak a nők. Ugyanez az alváshiányra is igaz. Jennifer Peszka, az arizonai Hendrix Egyetem kutatójának vizsgálatában előbb kialvott embereknek mutattak fényképeket nőkről, majd 24 órás alvásmegvonás után újra megmutatták nekik az egy nappal korábban legrondábbnak értékelt nők képét, akiket a kísérleti alanyok kivétel nélkül sokkal vonzóbbnak láttak, mint korábban.

És ami még rémisztőbb, a kialvatlan férfiak sokkal inkább azt gondolják, hogy a nők szexelni akarnak velük, mint kialvott társaik.

3. Az alváshiány növeli a fájdalomérzetet

4. A kialvatlanok sokkal kevésbé együttérzők

A 3. ponton nincs mit magyarázni. A 4.-ben közölt felismerésre úgy jutottak, hogy tűvel teleszurkált kezekről készült képeket mutogattak kialvatlan embereknek, miközben vizsgálták az agyuk reakcióit.

5. Az alváshiány üldözési mániát és téveszméket okoz

Katarzyna Maczewska kutatásai alapján már 18 órányi folyamatos ébrenlét után is mérhetően paranoiásabbak az emberek.

6. A kialvatlanokat kevésbé érdekli az anyagi veszteség

A Pittsburghi Egyetem kutatói tesztjükben azt vizsgálták, hogy hogyan reagálnak a pihent és a kialvatlan emberek a kockázatokra. Fogadási játékot játszottak, ahol vagy 10 dollárt lehetett nyerni, vagy 5-öt bukni. Minél kialvatlanabb volt valaki, annál kevésbé reagált az agya a vesztés kockázatára.

7. A kialvatlanok nehezebben ismerik fel mások érzelmeit

Talán mert már egyenesen se tudnak nézni, így inkább csak a másik száját és állát nézik beszélgetés közben.

(Via Vox)