Kezdődjön a kizsákmányolás: Ecuador engedélyt adott az olajfúrásra az Amazonas egyik utolsó érintetlen őserdejében

"A világ cserbenhagyott bennünket, nincs más választásunk"

Ezt mondta Rafeal Correa ecuadori elnök, amikor kiadta a olajfúrási engedélyt a amazonasi őserdőben található Yasuni Nemzeti Park területére.

A 9820 km² területű Yasuni Ecuador keleti szélén található. Ez a legnagyobb biológiai változatossággal rendelkező hely az egész világon. Ez azt jelenti, hogy az adott területhez képest itt él a legtöbb növény- és állatfaj. A park két olyan bennszülött törzsnek, a Tagaerinek és a Taromenanenek is otthona, akik még nem találkoztak érdemben a modern civilizációval. Nem igazán tudják, hogy milyen a világ az erdejükön kívül.

Ez most megváltozhat, mert a sok növényen és állaton kívül még egy dolog található a Yasuni Nemzeti Parkban, illetve alatta. Kőolaj. Rengeteg kőolaj. 800 millió hordónyi, Ecuador készleteinek 20 százaléka.

A kormány sokáig nem engedte, hogy a területen fúrjanak, meg akarták őrizni azt érintetlenül a természetnek.

A Yasuni Kezdeményezés egy viszonylag egyszerű elven alapult. Azok a fejlett országok, amik iparuknak "köszönhetően" rengeteg kőolajat szívnak fel, és a legtöbb üvegházhatást keltő anyagot bocsájtják ki, minden évben fizettek Ecuadronak, hogy ott ne kelljen az ezeket a káros anyagokat semlegesítő őserdőben olajat fúrniuk. Hogy olajkitermelés nélkül is pénzhez jussanak.

A 2007-ben bejelentett programot minden fejlett ország hangosan üdvözölte. Amikor viszont fizetni kellett más alig volt jelentkező. A tervezett 3,6 milliárd dollárból csak 13 millió folyt be.

Ezért mondta szomorúan Correa elnök, hogy

a Nyugat cinikus módon cserbenhagyta őket.

A mostani döntés szerint a Petroamazonas nevű állami olajcég egyik leányvállalata végzi majd a munkát. Az utak építése már elkezdődött, a ténylegese olajkitermelés 2016-ban indul.

halotterdo
(Via)