Miért bámulják a cicák olyan gyakran a nagy semmit?

A te cicád is ugyanígy nézi néha a szellemeket?

Egy állatorvos, Rachel Barrack arról beszélt a The Dodo kisállat-magazinnak, mi történik a cicák fejében, amikor óriási szemekkel merednek a semmibe. Legalábbis azt, hogy mire jöttek eddig rá a szakértők. 

„Amikor a cicák bámulni kezdik a semmit, tényleg látnak valamilyen emberi szemmel nem látható mozgást. A látásuk világrendekkel kifinomultabb, mint a miénk”

– mondja az állatorvos. 

A tudósok sajnos nem kutatják megfeszített munkával a cicák agymenéseit, a legfrissebb kutatás a témában 2014-ben jelent meg. Ebből az derült ki, hogy cicák és a kutyák is látják az ultraibolya-fény olyan tartományait, amit az emberi szem már nem. A kutyák viszont általában mégsem meresztenek óriási szemeket a semmire a falon. Hogy miért nem, arra az egyik magyarázat az, hogy a kutyákkal és a többi emlős átlagos viselkedéséhez képest

a cicák túl kíváncsiak mindenre, ezért figyelnek oda minden apróságra.

A másik magyarázat, hogy a tudomány még nem térképezte fel teljesen cicák speciális, különleges agyműködését, így nem tudhatjuk, mi jár a fejükben, amikor rájuk jön a szellemkergetés. Hahó, tudósok, ideje foglalkozni az igazán fontos kérdésekkel!

A szakértők egyébként azt tanácsolják a macskatartóknak, ha észreveszik, hogy a cicájuk valamit nagyon néz a falon, csináljanak úgy, mintha ők is látnák. Előfordulhat, hogy a cica ilyenkor nem érzi magát biztonságban, így megnyugtathatjuk őket, ha beszállunk a játékba és velük együtt bámulni kezdjük a nagy semmit.