Ha hiszed, ha nem, ezen a fotón egyetlen egy piros pixel sincs, mégis pirosnak látod az epret

Biztos mindenki emlékszik a legendás ruhára, amit a világ egyik fele arany és fehér színűnek, a másik fele kék-feketének látott. 

Úgy tűnik, az eper az új ruha: a kiotói Ritsumeikan Egyetem pszichológiaprofesszora, Akijosi Kitaoka most

olyan fotóval állt elő, amin egyetlen egy piros pixel sem található, mégis mindenki, akl ránéz, pirosnak látja rajta az epret:

Ha még mindig nem hiszed, itt a bizonyíték: az alábbi kép jobb szélén a pirosnak látszó területekből kiemelt és felnagyított pixelek láthatók. Mindegyik egyértelműen szürke, esetleg kékes, de az biztos, hogy nem piros:

A magyarázat? A professzor kék fénnyel világította meg az epret, az emberi agy pedig automatikusan kompenzál, és színhelyes képet alkot: az epret az ember akkor is pirosnak látja, ha a digitális fotón valójában egyetlen piros pixel sem látható. 

Erre pedig az a magyarázat, hogy az emberi agy az evolúció során úgy fejlődött ki, hogy a változó fényviszonyok között is korrigálja a színeket. Mert ugye mi lenne, ha egy alapjában véve sárga, érett banánt a reggeli fényben sárgának látnánk, de délben a megváltozott fényviszonyok miatt már zöldnek?

Éhen halnánk, az lenne.

Ilyen csodálatos az emberi agy!