Úristen, ezek a lányok ülnek Rembrandt egyik legszebb képe előtt, és a mobiljaikat nyomkodják

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt leghíresebb és egyik legszebb festménye. A kép az egyik legtöbbet elemzett alkotás az egész világtörténelemben, van benne egy csomó érdekesség, és egy rakás máig megoldatlan titok. De az egészen biztos, hogy az Éjjeli őrjárat az amszterdami Rijksmuseum leghatásosabb kiállított képe.

Tavaly mégis terjedni kezdett a neten egy kép, amin tinilányok ülnek a múzeumban, Rembrandt képének háttal, és a telefonjaikat nyomkodják.

A képet rengetegen osztották meg felháborodott kommentekkel. A legtöbben azt tették szóvá, hogy manapság már csak a technika meg a közösségi média érdekli a fiatalokat, az igazi szépséget és nagyságot pedig nem értékelik.

José Picardo, a fotó készítője azonban most elmagyarázta, mi is van a képen.

Azt mondta, hogy a felháborodók tévedtek.

A Rijksmuseumnak ugyanis van egy telefonos alkalmazása, ami érzékeli, hogy a telefon birtokosa épp a múzeum melyik részén jár, és plusz információkat, érdekességeket dob fel a kiállított tárgyakról. A fotón szereplő lányok épp ezt olvassák, tehát nem az a helyzet, hogy nem érdekli őket Rembrandt képe, hanem éppen az ellenkezője: többet akarnak tudni róla, és a telefonjuk segítségével végre elolvashatnak egy rakás érdekességet, miközben épp a képet nézik.

Okostelefon nélkül erre maximum úgy lett volna lehetőségük, ha egy talicskányi könyvet behoznak magukkal a múzeumba,