Verd át az agyad és lásd színesnek ezt a fekete-fehér képet

A BBC színekről szóló sorozatában bukkant fel ez a klasszikus trükk, ami pont olyan, mint a klasszikus trükkök általában, azaz jó velük vesződni és jó újra rájuk csodálkozni. 

Annyi a dolgunk, hogy a videón felbukkanó képen koncentráljunk erősen a kép közepén lévő kék pontra. Nézzük a fura, lilás-narancsos színekben pompázó képet, illetve erősen a kék pontot középen, és várjuk meg, amíg a videón meg nem jelenik a fekete-fehér kép. Amit mi akkor nem így fogunk látni. 

A trükk magyarázata a retinánkban működő fényreceptoroksejtekben rejlik. Három ilyen van, ezeket csapoknak hívják és különböző hullámhosszú fényt képesek felfogni. A sárgászöld fényt az L és M csapok dolgozzák fel, a vörös fényt főleg az L csapok, míg a kék-zöld fényt az M csapok főleg. Az agy az így érkező információkból alkotja meg a színeket. 

Ha viszont az egyik fényből nagyon sok éri a csapokat, akkor az illetékes csapok túltelítődnek és rövid időre lefagynak, nem lesznek képesek a színfeldolgozásra. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a szemünk pár pillanatig csak a másik két fajta csapokat használja, ennek eredménye pedig egy olyan optikai illuzió lehet, mint ez a felvételen látható pillanat, amikor fekete-fehér képet színesnek látjuk. (IFS, Wikipedia)