6 tipp, hogy hogyan klímázz okosan az autódban

Itt a nyár: olvad az aszfalt, a napon hagyott autóban meg hatvan fok. Ki ne akarna rögtön irtó hidegben vezetni, pedig nem okos ötlet. Hat tipp, hogy hogyan klímázz az autóban úgy, hogy ne légy beteg 3 óra vezetés után.

  1. Mindenek előtt érdemes kitisztítani a klímát minden tavasszal. Ha koszos nem szűri a polleneket és a megtelepült gombaspórák is életre kelhetnek, amik akár tüdőgyulladást is okozhatnak.
  2. Soha, de tényleg soha ne közvetlenül az arcunkra, kezünkre, homlokunkra irányítsuk a szellőzőket. Torokfájás, ízületi gyulladás, megfázás pillanatok alatt összejön. Illetve az ember nyaka is lemerevedhet, ami egy hirtelen veszélyhelyzetnél, mikor körbe kell nézni, akár végzetes is lehet.
  3. Soha ne törekedjünk arra, hogy egy felhevült autóban a lehet leghamarabb hideget varázsoljunk. Indulás előtt inkább húzzuk le az ablakokat, és fokozatosan csináljunk hideget. A túl nagy és gyors hőmérséklet ingadozás kifárasztja a szervezetet és már meg is van a a megfázás.
  4. Örök szabály, hogy az autóban 5, max 8-10 fokkal legyen hidegebb mint kint. Ha túlhűtjük a kocsit, és kiszállunk rosszul leszünk. Ennél nagyobb különbséget rosszul tolerál az emberi szervezet.
  5. Sose azt figyeljük, hogy hány fokra állítottuk a klímát. Inkább azt, hogy mi hogyan érezzük magunkat. Lehet, hogy jól mutat a 22 a kijelzőn, de már rég fázunk.
  6. Klímázhatunk órákat, de mindig igyunk eleget! A klíma nem csak hűti, de szárítja is a levegőt.