Önfenntartó szlovák ökokapszuláért van most mindenki oda

A szlovák Nice Architects iroda apró épületére kapta fel a fejét az egész világsajtó: az Ecocapsule néven megszületett tojásforma épület teljes energiafogyasztását megújuló energiából képes fedezni, ráadásul az egész nagyon könnyen hordozható, azaz az első lelkendezések szerint ez lehet az egyik mód, ahogy majd a jövő lakókocsijai kinéznek.

alaprajz01

A teljesen önfenntartó hordozható otthonban egy kilenc kilowattórás elemet építenek, ez kap egy 750 wattos szélturbinát és egy nagy hatékonyságú napelempanelt. A kapszulába ezen kívül kerül egy esővízgyűjtő- és egy szűrőrendszert is. A kapszulán belül kisebb konyha, lehúzható vécé, zuhany, ágy és egy munkasarok is van. A 4,5 méter hosszú és 2,4 méter széles kapszula a tervezők szerint két ember számára is bőven kényelmes.

alaprajz03

Állításuk szerint a kapszula könnyedén hordozható egy trailer segítségével, feltölteni pedig akár elektromos autóról is fel lehet.

alaprajz05

A szlovák cég egy bécsi építészeti fesztiválon fogja közönség elé tárni a kapszula prototípusát, előrendeléseket már vesznek fel, 2016 első felében pedig már szállítanak is.

alaprajz04

Ár egyelőre még nincs, idei év végén lesz meg a végleges költség, de a szállítási költségek már most komolyak, 2200 dollár lesz a hajózás Szlovákiából az Egyesült Államokból. (Quartz)