Egy történet, amiben minden benne van a Facebook sötét oldaláról

"De hát én csak egy képet osztottam meg. Csak segíteni akartam."

Valószínűleg a legtöbb ember utólag ezzel magyarázza, hogy miért nyomott "Share"-t egy ismeretlen nő facebookos bejegyzésére. Közben kis híján tönkretették egy ártatlan férfi életét, amikor pedofíliával vádolták minden alap nélkül. Ma már a vádaskodó asszony féltheti az életét, tévedése miatt ellene fordult tömeg.

A történet néhány héttel ezelőtt kezdődött Melbourne-ben, Ausztráliában.

Egy férfi a Westfield Knox nevű plázában vásárolt, amikor egy bolt előtt meglátott egy Star Wars reklámot. A férfi kamasz fia nagyon szereti a Star Wars filmeket, ezért beállt a plakát elé, és lefényképezte saját magát, hogy elküldje a gyerekének a fotót. Miközben szelfizett észrevette, hogy egy közeli padról két kis srác bámulja, rájuk köszönt, mondta, hogy a saját fiának küldi a képet, aztán elsétált.

397056-9bbc3cd4-f52e-11e4-bb0d-f279aee729aa

Egy 36 éves nő a közelben vásárolgatott, az ő gyerekei ültek a padon a Star Wars reklám közelében.

Az asszony valamivel távolabb állt, és mikor a férfi elővette a telefonját, akkor azt hitte, hogy a gyerekeiről csinál képeket, nem jött rá, hogy saját magát fotózza. Azt is látta, hogy a férfi valamit odaszól a gyerekeknek. Ő is előkapta a telefonját, és "titokban" lefotózta a gyanúsnak gondolt férfit.

256737-43993240-f87c-11e4-8fc5-657045979d79

A képet azonnal kitette a Facebookra.

"Nézzétek ezt a rémet! Ma ott mászkált a Knox bevásárlóközpontban, odament a gyerekeimhez és lefotózta őket. Követtem, és lefényképeztem, aztán szóltam a biztonságiaknak és a rendőröknek."

Ilyeneket írt a kép alá a nő.

Aztán elszabadult a pokol.

A képet rövid idő alatt több mint 20 ezer ember osztotta meg a Facebookon. A férfi akkor vette észre, hogy baj van, amikor még aznap délután a munkahelyén elkezdett csörögni a telefonja. Ismerősök és ismeretlenek hívták, pár órával később már halálos fenyegetéseket kapott.

Azonnal bement a rendőrségre, és elmondta, hogy mi történt. Felhívta ismerőseit, és a helyi lapokat, hogy tisztázza magát. Lassan sikerült meggyőznie az embereket, hogy tényleg nem tett semmi rosszat.

A tömeg ezután fordult az asszony ellen, aki a férfi képét a Facebookra rakta. Hiába adott interjút, kért bocsánatot, és ismerte be, hogy csak a rendőrségnek kellett volna szólnia, amikor gyanakodni kezdett, és nem ész nélkül felraknia a képet a Facebookra. Ma már ő kap halálos fenyegetéseket.

A nő felelősségét ugyan nem csökkenti, de sokkal kevésbé lett volna súlyos ez a történet, ha nincs 20 ezer ember, aki a szereplők vagy a körülmények ismeret nélkül kezdi el osztogatni a pedofilnak hitt férfiről készült képet.

A hasonló helyzetek elkerülésére két dolgot mindenképpen meg lehet tenni.

Egyrészt nem kell olyan emberek sztorijait osztogatni a Facebookon, akikről fogalma sincs, még ha igazán felháborítóak, vagy megindítóak is. Ha valami nagyon nyugtalanító lát, akkor a hatóságokat értesítse, az tényleg segíthet, ezzel szemben a "megosztás" szinte soha.

Ha bizonytalan egy kép eredetében (például egy eltűnt személynél), akkor a képen a jobb egérgombot nyomva a Googleben rákereshet arra a konkrét fotóra.

eltunt1

Így látni fogja, ha például külföldi, vagy évekkel ezelőtti hírhez jelent meg.

(Mashable, DailyMail, HeraldSun)