Elmúltál már 30? Van egy jó hírem! Még nem hülyültél el teljesen

Széles körben elterjedt nézet, hogy ha az ember már elmúlt 20 éves, az intelligenciája rohamtempóban csökkenni kezd. Egy új kutatás szerint ez csak részben igaz:

ha azt vizsgáljuk, hogy milyen gyorsan képes valaki gondolkodni, vagy felidézni valamit az emlékezetéből, akkor igaz a megállapítás, hogy 18 éves korunkban vagyunk a csúcson, ahonnan már csak lefele vezet az út.

De ha más területeket is vizsgálnak, már egészen más minták rajzolódnak ki.

Szókincsünk és alapvető matematikai képességeink például egészen ötvenéves korunking javulhatnak. Sőt, még a legáltalánosabban elfogadott Wechsler intelligenciaskála mérései szerint is negyvenéves korunkig szinte változatlan az emberek intelligenciája.

Joshua K, Hartshorne a Harvard pszichológia tanszékéről és Laura T. Germine a bostoni Massachussetts General Hospital genetikai kutatóközpontjából 48537, 10-89 éves embert vizsgált különböző tesztekkel, például ezzel az online is elérhető szókincs-teszttel, vagy ezzel az arcfelismerő teszttel - ez utóbbit jómagam is kitöltöttem, és bár meggyőződésem, hogy átlagon aluli az arc- és névmemóriám, átlag feletti eredményt értem el!

Hartshorne és Germine kutatása összhangban van több, mostanában készült kutatással, például ezzel a 2011-es vizsgálattal, ami a már hivatkozott arcfelismerő teszt eredményei alapján arra jutott, hogy 30 éves korunkig bizonyosan javul ez a képességünk.

"Szinte minden életkorban vannak dolgok, amikben jobbá válunk, míg másokban rosszabbá" - összegezte lakonikusan kutatási eredményeit Hartshorne. (Via Business Insider. Címlapkép: o.lila / Flickr CC BY-NC-SA 2.0)