Ezért vannak bajban a méhek, és leszünk hamarosan mi is

Az elmúlt években valamennyit lassult a méhek pusztulása világszerte, de sajnos egyáltalán nem szűnt meg. A revealnews készített egy összeállítást arról, hogy miért fontosak az emberiségnek a méhek, és milyen okok játszanak szerepet az eltűnésükben.

méh

Az Egyesült Államokban 15 milliárd dollárnyi értéket termelnek a méhek minden évben a kormány szerint, de nehezen fejezhető ki pénzben, amit a különböző haszonnövények, zöldségek, gyümölcsök, mogyorófélék beporzása jelent. Méhek nélkül nagyon máshogyan nézne ki a világ, még a hústermelésre is hatásuk van, mert az állatok takarmányának használt lucerna termesztéséhez is szükség van rájuk.

Ha eltűnnének, az nagyon súlyos gondokat okozna az ellátásban, és bár nyugaton nem is törne ki éhínség (a búza, a kukorica és a rizs termesztését és a sertésgazdaságokat például érdemben nem befolyásolná a méhek hiánya), de drámaian megugrana nagyon sok élelmiszer ára

2006-ban vált egyértelművé, hogy valami nagy baj van, akkor már tömegesen fordult elő elnéptelenedés szindróma, aminek következtében méhkolóniában a dolgozó méhek hirtelen nagy számban eltűnnek, emiatt pedig a kolónia összeomlik. A méhészek a méhek 30-50 százalékos pusztulásáról számoltak be, ez a szám csökkent az elmúlt télen 23 százalékra. Az elnéptelenedési szindróma megjelenése előtt az állatok 5-10 százalékát vesztették el évente a méhészek.

Egyelőre nincs egyértelmű magyarázat a jelenségre, a legvalószínűbb, hogy négy körülmény együtt gyorsítja a méhek eltűnését.

Nagyon sok elnéptelenedett kolóniában varroa atkát találtak, ez a parazita legyengíti a méheket, és csökkenti ellenálló képességüket a betegségekkel szemben.

Az atkák apró harapásokat ejtenek a rovarok testén, ezen keresztül a kórokozók eleve könnyebben megfertőzik őket.

Az állatok sokkal ellenállóbbak lennének ezekkel a hatásokkal szemben, ha elég táplálékhoz jutnának, de ez nincs így. A méheknek is az a jó, ha változatosan táplálkoznak, tehát többféle növény virágához jutnak el. A modern mezőgazdaságban viszont az a jellemző, hogy nagyon nagy területeken egyetlen növényfaj él, így a méhek étrendje nem elég változatos. Ez is legyengíti őket.

Az újfajta rovarirtó szerek, a neonicotinoidok is árthatnak. Ezekkel nem lepermetezik a növényeket, hanem a magokat kezelik, így az egész növény mérgezővé válik. Arra egyébként nem egyértelműek a bizonyítékok, hogy a virágporban megtalálható minimális mennyiség mennyire káros a méhekre, de jót egészen biztosan nem tesz nekik.

A legvalószínűbb, hogy a paraziták, a vírusok, az alultápláltság és a rovarirtók együttesen okoznak gondokat a méhpopulációknak, és így az méhekre utalt embereknek is. A méhek eltűnése 2013-14-ben nem állt meg, csak lelassult, tavasszal lehet majd látni, hogy tavaly milyen évük volt a rovaroknak