Ilyet még nem láttál: megengedték pár művésznek, hogy szabadon felújítsanak egy gyerekkórházat

A kórházak mind rossz hangulatú, hideg épületek, amikben még az is rosszul érzi magát, aki amúgy egészséges. Pedig nem kellene ennek így lennie, sőt

egy vidámabb, színesebb környezetben a gyógyulás is gyorsabb.

Ez jutott eszébe annak művészeti egyesületnek és a tagjainak, akiket megbíztak egy londoni gyerekkórház átalakításával. A brit Visual Arts nevű csapatnak még azt is megengedték, hogy a szokásostól eltérő anyagokat is felhasználjanak, ők pedig éltek a lehetőséggel és beleépítettek néhány szoba falába fából készült játékfigurákat, porcelán állatokat és egy bakelitdinoszauruszt is.

Baleseti osztály és belgyógyászat, festő: Morag Myerscough

1

"A mű sok különböző engem ért hatásból áll össze, vannak benne természeti elemek, art deco, ázsiai népművészet, viktoriánus építészet és olyan táblák is, amilyenek a vidámparkokban vannak. Ez az összevisszaság járt a fejemben, amikor először papírra, aztán pedig a falra álmodtam a díszítést."

2
3
4

"A lényeg az volt, hogy a gyerekek és a szüleik is felviduljanak a sok színtől és próbálják meg jól érezni magukat az épületben."

Hematológia, festő: Donna Wilson

5

"Nekem a legfontosabb az volt, hogy a kórház minél kevésbé tűnjön kórháznak. Azt akartam, hogy a belső terek nyugalmat és jókedvet árasztanak, hogy a szülők, doktorok, nővérek és természetesen a páciensek is bármennyi időt el tudjanak tölteni az épületben úgy, hogy közben jól érzik magukat."

6
7

"Sok pozitív visszajelzést kaptam a betegektől és a szüleiktől is. Tetszett nekik, hogy a túlzott letisztultság után valami élettelibbet látnak. Nincs annál nagyobb elismerés egy dizájnernek, mint mikor látja, hogy az alkotásai működnek."

Járóbetegellátás, festő: Chris Haughton

8

Az alkotó ahelyett, hogy megtartotta volna a korábbi számozását a szobáknak, inkább mindegyik szobába más és más állatokat festett, így lett végül "Oroszlán szoba", "Papagáj szoba", "Halas szoba" stb.

9
10
11

Légzésrehabilitáció, festő: Millet Goodman

12

"Sok fát haszáltam fel, főleg úgy, hogy fábol készült játékokat építettem a falba, hogy legalább egy kicsit elvonjam a gyerekek figyelmét a betegségükről."

13
14
16

Lépcsőház, festő: Katherine Morling

17
18

Itt az volt a cél, hogy a valóságos terekbe belógó álomszerű képeket, szobrokat lássanak meg elsőre azok, akik belépnek a kórházba. Még porcelánból készült állatfigurák és vannak a falon.

Elválasztó függőny

19

"Volt szerencsém látni, amikor egy ágyban fekvő, zokogó három éves kislány egyszer csak meglátta a mellette lévő függönyt és elakadt a lélegzete. Abbahagyta a sírást és elkezdte kifürkészni a függőny részleteit. Működött az ötletem." - mondta a Doran művésznevű tervező.

Sürgősségi osztály, festő: Tord Boontje

20
21
22

"Főleg a részletekre figyeltem. Minél nagyobb egy megrajzolt állat vagy kép, annál több apróságot rejtettem el benne, hogy minden napra jusson valami felfedeznivaló a gyerekeknek."

Játszóház, alkotó: Morag Myerscough

23

"Kellett egy olyan hely is, ahol ki tudnak szakadni kicsit a kórház mindennapjaiból a szülők és a gyerekek, de úgy, hogy közben mégis a kórház falain belül maradjanak. Itt játszhatnak egymással a gyerekek, a szüleiknek meg ülő és fekvőhelyeket alakítottunk ki, hogy tudjanak pihenni egy kicsit."

via