Semmire sincs elég időd? Most lemásolhatod a történelem nagy alakjainak időbeosztását

Egy Podio nevű, menedzsment programokat fejlesztő cég honlapjára került fel ez az interaktív táblázat, amivel összehasonlíthatod a leghíresebb művészek, tudósok, politikusok napi rutinját.


Want to develop a better work routine? Discover how some of the world's greatest minds organized their days.
Click image to see the interactive version (via Podio).

A táblát a benne szereplők naplói alapján állították össze. Benne van az alvással töltött idő, a fizetett és a kreatív munka, az evés/társasági élet és a mozgás is. Jól látszik belőle, hogy abszolút sikeres időbeosztás nem létezik, szinte mindegyik más.

Voltaire inkább írt, mint aludt


From early birds to night owls – discover the sleeping habits of some of the world's greatest minds.
Click image to see the interactive version (via Podio).

Ki lehet jelölni, hogy mire vagyunk kíváncsiak, például itt csak az alvással töltött időt mutatja tábla. Richard Strauss napi tíz órányi alvással dupla annyit aludt, mint a másfél évszázaddal korábban élt Mozart. A lista alapján Voltaire aludt a legkevesebbet, éjfélkor kezdte, és hajnali négykor már talpon volt. De Kafkát sem lehet irigyelni, ő két órát aludt éjszaka és hármat délutánonként.

kant

Ha az eredeti oldalon a kurzort a sávokon hagyjuk, akkor rövid megjegyzések is megjelennek, amikből például az is kiderül, hogy Immanuel Kant csak egy órát töltött filozófiával, viszont napi négyet ült egy kocsmában, ahol borozgatott és megebédelt.

Az interaktív táblázatért ide kell kattintani.