Reggelente szoktál kávézni? Normális vagy, ember?!

A reggeli kávézás olyan alapvető dolog, amit eddig még senki sem mert megkérdőjelezni. Mostanáig.

Vegyészek kiderítették, hogy a kora reggeli kávézás felesleges, és koffeintoleranciát okoz. A felfedezés lényege, hogy az emberi szervezetben ébredés után pár órán keresztül megvan egy olyan hormon, ami ébren tart minket. Ez a hormon a mellékvese által termelt kortizol. A kora reggeli kávéval bevitt koffein emiatt hasztalan, nem fokozza az éberséget, azt már biztosítja az emberi test magától.

Sőt, a kortizolra bevitt koffein kialakít egyfajta toleranciát, ami azt jelenti, hogy máskor, ugyanakkora mennyiségű koffein már kevésbé lesz hatásos. Egyszerűen túlpörög a szervezet és ehhez a túlzottan éber állapothoz kezd hozzászokni, ami miatt egy idő után már nem napi kettő, hanem napi négy kávéra lesz szüksége.

Fotó: I Love Coffee

A kortizolban az a jó, hogy nem csak reggel tart ébren, hanem újabb adag termelődik 4 órával és 10 órával ébredés után.

Ezért ha igazán jót akarsz magadnak, akkor ébredés után vársz másfél órát a kávéddal. Addig hat a reggeli kortizol, aztán iszol egy kávét, pörögsz kora délutánig, utána megiszod a második csésze kávét, amivel kibírod egészen estig. Például, ha 8-kor ébredsz, akkor az első kávét 9:30-kor, a másodikat délután 1:30-kor érdemes meginnod.

via