A jövő állatkertjében a látogatók lesznek bezárva, és az állatok lesznek szabadon

Hallot már Bjarke Ingelsről? Ő a kortárs építészet egyik sokszorosan díjazott sztárja, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy megújítsa a modern építészetet. Elege lett abból, hogy az épületek átalakítják a környezetet, ahelyett, hogy alkalmazkodnának a természet adta körülményekhez. Épített már hegyekre emlékeztető lakóházakat, most épp az állatkerteket újítaná meg.

Ingels filozófiája szerint az építészek legfontosabb feladata, hogy olyan városokat építsenek, ahol mindenki jól érzi magát, attól függetlenül, hogy szegény vagy gazdag, nő vagy férfi, hány éves, milyen iskolázottságú vagy hogy milyen a vallása.

De mi lenne, ha az építészet ezentúl nem csak a városban élő emberek szempontjait venné figyelembe, hanem az állatokét is?

- tette fel a kérdést, és kitalálta a jövő állatkertjét.

2

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy az állatok szabadon mászkálhatnak majd az állatkert parkjaiban, a látogatók a földbe és domboldalakba vájt rejtett üvegkabinokból nézhetik őket. A parkokat kontinensek szerint osztanák fel, lenne Ázsia park pandákkal, tigrisekkel, de lenne Észak-Amerika park fenyőkkel, medvékkel, erdei állatokkal.

Az állatkert főtere
A városközpontból egészen a park bejáratáig vezet majd bicikliút

A látogatók kis kabinokban bemehetnek majd az állatok közé. Ezek a kabinok a parkok felett kifeszített dróton csúsznának néhány méterrel az állatok feje felett. De lesznek olyan kabinok is, amikkel a víz felszínén úszva lehet megközelíteni az állatokat. A kabinok felületét tükörrel vonnák be, hogy kevésbé lógjanak ki a környezetből. Az egész úgy fog működni, mint egy valóságshow, csak állatokkal.

Az Észak-Amerika park fölött libegő kabinok
A vízen motorral hajtott kabinok úsznak majd
Így fog kinézni egy kabin belülről

A dolog nem csak építészeti, de állatvédelmi szempontból is hatalmas újítás. Az állatok egy ilyen parkban sokkal inkább úgy fognak viselkedni, ahogy a természetes környezetükben tennék, ezért többet lehet majd tanulni róluk, és kevésbé fognak szenvedni a bezártságtól. Az első ilyen park a Dánia közepén fekvő Givskud nevű városban lesz. Az építkezés első, előkészítő fázisa a tervek szerint 2019 végére lezárul.

(GuardianBlazepress)