Egy kutyaév nem 7 emberi évvel egyenlő, hanem:

A kutyaéveket már a XIII. században is megpróbálták emberi évekre átváltani, a westminsteri apátság egy 1268-as feljegyzésében például azt írja, hogy a kutyák egy év alatt kilenc évet öregszenek. Ennek valóság alapja nincs, pedig a kutyák éveit tényleg fel kell szorozni, ha ki akarjuk számolni, hogy mennyi idősek lennének emberként.

A legelterjedtebb mítosz már hétszeres szorzóval számol, de ez sem áll közelebb a valósághoz.

Már csak azért sem, mert nem minden év számít ugyanannyit. A kutyák már az első évükben ivaréretté válnak, az emberek viszont csak kamaszkorukban,  14-15 évesen. Ilyen gyors fejlődés/öregedés a kutyáknál sincs később, ezért a következő éveiket már nem számolhatjuk tizenötszörösen.

Szerencsére azért át lehet váltani a kutyaéveket!

Csak tudni kell hozzá a kutya súlyát is. Ez azért nem mindegy, mert a kistestű kutyák tovább élnek és hamarabb lesznek ivarérettek, mint a nagytestűek, ezért az ő első évüket többnek, a későbbieket kevesebbnek kell kell számolni. A kutyákat méret szerint négy csoportra lehet bontani:

  • Kistestű: 9kg vagy kevesebb
  • Közepes: 9-23kg
  • Nagy: 23-40kg
  • Óriás: 40kg vagy több

Ezek alapján itt a teljes táblázat, amiből kiderül, hogy az ön kutyája hány éves lenne. Először válassza ki a táblázat fölötti méretkategóriákból a megfelelőt, utána ki fognak jönni az eredmények!

via