Így változtatja meg a Facebook az emberi agy működését

A Földön élő emberek egyharmada rendszeresen használ valamilyen közösségi oldalt. Leginkább a Facebookot, vagy valami ahhoz hasonló helyi változatot. Az mindenféle kutatás nélkül is teljesen egyértelmű, hogy ezeknek az oldalaknak nagyon erős, mindenki számára érzékelhető hatása van a modern társadalomra. Az viszont sokkal kevésbé volt egyértelmű, hogy van-e hatása ezeknek az oldalaknak az emberi testre.

Mostanáig.

Még egy percet fennmaradok

Az internethasználók 5-10 százaléka képtelen kilépni, tehát mindig több időt tölt online, mint eredetileg szeretett volna. Ez egy pszichológiai függőség, és nem fizikai, amilyen mondjuk az alkoholtól alakul ki. Az MRI vizsgálatokkal ugyanakkor kimutatták, hogy ezeknek a netfüggő embereknek az agyában pontosan azok a területek működnek rosszul, amelyek a drogfüggőknél is problémásak. Konkrétan elkezdenek kikapcsolni az agy bizonyos részei, amelyek az érzelmek feldolgozásáért, a figyelemért, és a döntéshozatalért felelnek.

A közösségi oldalak viszonylag kis befektetett energiáért cserébe adnak jutalmakat az agynak, ami elkezdi átszervezni saját magát, és így az ember még jobban kívánja a lájkot, a megosztást, vagy más hasonló, a közösségi médiára jellemző megerősítést. Pont, mint a kábítószereknél.

Ha mindenre figyelsz, akkor nem tudsz semmire figyelni

Az ember azt gondolná, hogy akik rendszeresen, például munka közben is használják a közösségi oldalakat, azok sokkal jobbak benne, hogy egyszerre több dologra figyeljenek.

Nem így van, ennek az ellenkezője igaz.

Amikor kísérletekben azt mérték, hogy mennyire tudnak egyes emberek hatékonyan váltogatni különböző feladatok között, akkor azt találták, hogy akik sokat használják a közösségi médiát rosszabbul teljesítenek, mint azok, akik csak ritkán Facebookoznak.

Ha folyton sok dologra próbálsz figyelni, akkor nem csak az a része károsodik az agyadnak, amit a felesleges információk kiszűrésére használsz, hanem az is, ami ahhoz kell, hogy új információkat megjegyezz.

Várj, nem keresett valaki?

A "Fantom Rezgés Szindróma" egy viszonylag új jelenség a pszichológiában. Egy felmérés szerint

az okostelefon tulajdonosok 89 százaléka legalább két hetente egy alkalommal úgy érzi, hogy megrezdült a zsebében a telefonja, mikor valójában nem történt ilyen.

Az agyunk már egy egyszerű viszketési ingert is hajlamos a telefonunk jelzéseként értelmezni, annyira várjuk, hogy keressen bennünket valaki. A technológia így rendezi apránként át az idegrendszerünket.

Majdnem olyan jó, mint a szex

Kutatásokból kiderült, hogy a közösségi média használata dopamint szabadít fel az agyban. Részben ez a kémia anyag felelős a boldogság érzéséért. A tudósok azt találták, hogy ez az anyag például akkor szabadul fel, amikor valakinek magunkról beszélhetünk. Annál több, minél nagyobb közönségünk van. De míg személyes találkozás esetén egy ember csak a kommunikációra fordított idő 30-40 százalékában "beszél" magáról, addig

a közösségi oldalakon a kommunikációnk 80 százaléka saját magunkról szól.

A közösségi oldalak használata ugyanazt a régiót aktivizálja az agyban, mint a szex. Testünk megjutalmazza magát, ha online magunkról beszélünk.

Tartósabb kapcsolatok

A közösségi oldalak szempontjából kifejezetten pozitív kutatási eredmény, hogy azok az emberek,

akik online találkoztak először, általában jobban kedvelik egymás, és sikeresebb kapcsolatokat alakítanak ki egymással.

Az nem egyértelmű, hogy ennek a jelenségnek mi az oka. Lehet az, hogy az emberek a közösségi oldalakon őszintébbek egymással, és egyértelműbben fogalmazzák meg az élvásáraikat a másikkal szemben, mint személyesen.

Szóval lehet, hogy a közösségi oldalak miatt két egymással kapcsolatban lépő ember között a fizikai távolság általában sokszor megnőtt, de pont ott, ahol a legjobban számít az internet éppen, hogy lecsökkentette ezt a távolságot.