Hajléktalanok kézírásából letölthető betűkészletek készültek Barcelonában

Hajléktalan emberek, kezükben adományt kérő kartontábláikkal, szinte a világ összes nagyvárosának állandó szereplői. Legtöbbször úgy rohanunk el mellettük, hogy az ott ülő embert sem vesszük észre, nem hogy azt, hogy mi van a táblán.

Egy barcelonai projekt most ezen a színlelt láthatatlanságon változtatna: a HOMELESSFONTS kezdetként öt helyi hajléktalan kézírását tette elérhetővé letölthető betűkészletként. A megvásárolt fontokból pedig a helyi hajléktalan-közösséget támogatják.

HOMELESSFONTS from HOMELESSFONTS on Vimeo.

Az ötlet mögött az az Arrels Alapítvány áll, ami már régóta hajléktalan emberek elszállásolásával foglalkozik. Ők álltak most össze egy reklámügynökséggel, a Cyranos McCann-nel, hogy közösen értékesítsék a betűkészleteket. Reményeik szerint a betűkből online és offline magazinok mellett majd cégek is vásárolnak, akik ezekre húzzák majd fel kampányaikat. Az biztos, hogy ezek mögött a betűk mögött olyanok állnak, akiknek szerencsétlenségükben életük egyik legfontosabb kérdése lett, hogy üzeneteikkel el tudják-e érni az utcákon áramló embertömeget. Ebből hirdetési lehetőséget teremteni egyszerre segíthet pénzt gyűjteni az érintetteknek és egyben fel is tudja hívni a figyelmet a hajléktalanság problémájára.

Vásárolható fontok a honlapon

Első körben öt betűtípust kezdtek el árusítani. Ezeket öt barcelonai hajléktalan, Guillermo, Francisco, Loraine, Luis Serra, és Gemm kézírásából digitalizálták be. Magánszemélyek 19 euróért, cégek pedig 290 euróért vásárolhatnak meg egy fontkészletet. A honlapon szereplő információk szerint hamarosan újabb hajléktalan emberek kézírása lesz majd megvásárolható az oldalról, ahol amúgy minden résztvevő rövid élettörténetét is meg lehet ismerni. A személyes sztorik arra is alkalmasak, hogy árnyalják a hajléktalanokról élő leggyakoribb sztereotípiákat. (via PopUpCity)