Bulis majmok ellopták egy természetfotós fényképezőgépet, hogy lőjenek pár szelfit. Aztán jött a baj!

David J. Slater brit természetfotós 2011-ben éppen üstökös makákókat fotózott Indonéziában, amikor a majmok ellopták a fényképezőgépét és elkezdtek vadállat módjára szelfizni.

Így szelfizik egy makákó! #ootd #instamood #nofilter #nomakeup #allblack #picoftheday #gpoy #badhairday

A képek egy vakuvillanás alatt híresek lettek, és most a fotós szeretne pénzt látni a jogdíjakból.

De miért ő kapja a pénzt? A képeket a majmok csinálták!

- gondolhatták a szabadabb szerzői jogok iránt elkötelezett Wikipédiánál, és hajlandóak perre menni a makákók jogaiért. A Wikipédia úgy került a képbe, hogy feltöltötték a fotókat a saját adatbázisukba, ahonnan bárki letöltheti és szabadon felhasználhatja a képeket. A fényképész hiába kérte a szervezetet, hogy töröljék a fotókat, ők elutasították a kérését, és ragaszkodnak ahhoz, hogy azok tulajdonjoga a majmokat illeti meg.

A természetfotós beperelte a Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Alapítványt. Azzal érvel, hogy annak ellenére, hogy nem ő nyomta meg a fényképezőn az utolsó gombot, a jogdíj őt illeti meg, hiszen az utazás és a fényképezőgép költségeit ő fizette, a munka nehezét ő végezte el, a majmok csak learatják a babérokat.

"Minden százezer képemből csak egy olyan, amiért fizetnek. És ez egy olyan kép volt. Ebben egy év munkája volt." - tette hozzá.

Képek: Wikimedia Commons/David J. Slater
(Telegraph)