10 dolog, amit nem tudtál az Oroszlánkirályról

1994. június 15-én kezdték el vetíteni az amerikai mozik a 90-es évek legmeghatározóbb animációs filmjét, az Oroszlánkirályt. A Disney-klasszikus előtt tisztelegve elárulunk 10 kulisszatitkot a filmről.

1. Bamlet

lk

Amikor Irene Mecchi forgatókönyvírót felkérték, azt kérték tőle, hogy legyen a sztori „egy afrikai Bambi Hamlettel keverve”. Az író a filmet emiatt Bamletként kezdte emlegetni.

2. 2 év gnú

A gnúcsorda rohanását, amit számítógéppel animáltak, 2 évig tartott elkészíteni.

3. Simba = Jon Bon Jovi

A felnőtt Simba sörényét állítólag Jon Bon Jovi 80-as évekbeli haja inspirálta.

4. Nem afrikai állat

hangyasz

Az A trón úgy csábít, nagyon hív (I Just Can't Wait to be King) dalbetét alatt az állatpiramis egyik szintjét hangyászok alkotják. Csakhogy azok Dél-Amerikában őshonosak, nem Afrikában.

5. Zulu győzelem

Ez volt a Disney első rajzfilmje, amit lefordítottak zulura.

6. A dzsungel királya

oroszlánkirály

A film címe eredetileg nem The Lion King, hanem King of the Jungle, azaz A dzsungel királya lett volna, de szerencsére valaki időben rájött, hogy az oroszlánok nem a dzsungelben élnek. Néhány szóróanyagon így is ott maradt a hiba.

7. Zordon = Adolf Hitler

zordon

Hogy még jobban érzékeltessék, hogy Zordon milyen gonosz, alig burkolt náci utalást tettek a filmbe: a diktátor egy szikláról beszél a menetelő hiénasereghez. (Állítólag az egyik sziklán egy horogkereszt is el van rejtve, de erre nincs bizonyíték.)

8. Földrengés szabotálta a filmet

Az 1994-es northridge-i földrengés két héttel azelőtt történt, hogy a filmet be kellett fejezni. Az animátoroknak otthon kellett befejezniük a munkájukat.

9. Hiénabojkott

hiéna

Egy hiénakutató beperelte a Disney-t a hiénák lejáratásáért, egy másik pedig – aki segített az animátoroknak megfigyelni a hiénákat – bojkottot szervezett a film ellen.

10. Pumbaa, a fingkirály

disznófing

A rajzfilmben szereplő varacskosdisznó, Pumbaa a Disney első karaktere, ami fingott a filmvásznon.

(Moviefone)